Kwaliteitsregister
Paramedici
Intranet

Nieuws

Digitaal Portfolio
Registers raadplegen
Vragen
Mijn KP
Je bent hier:
05-07-2022
Nader onderzoek scholing
ADAP is het centrale loket voor de aanvragen van accreditatie van scholingen voor paramedici. Jaarlijks worden ruim 2.700 scholingen geaccrediteerd. Op 28 juni heeft ADAP naar aanleiding van een eigen onderzoek de accreditatie van één van deze scholingen ingetrokken. Omdat het hier om een hoogst uitzonderlijke situatie gaat, vinden we het belangrijk om hierop een toelichting te geven. Het gaat om een scholing waaraan 36 paramedici hebben deelgenomen. De cursisten van de scholing zijn persoonlijk geïnformeerd over de uitkomst van het onderzoek.

Aanleiding
De scholing is door ADAP herbeoordeeld en onderzocht nadat we een signaal ontvingen, dat er rond de scholingsaanbieder en de scholing mogelijk een schijn van belangenverstrengeling zou kunnen ontstaan en dat de scholing onjuiste informatie zou kunnen bevatten.  

Beoordeling van de scholing
Uit een eerste interne herbeoordeling van de scholing die ADAP deed, blijkt dat de eerder toegekende accreditatieaanvraag zowel vakinhoudelijk als onderwijskundig juist was getoetst en dat de juiste procedures zijn gevolgd. De scholing is beoordeeld door twee vakinhoudelijke en een onderwijskundige beoordelaar. De toekenning is vervolgens door het ADAP bureau zelf gedaan. Hiermee is het vier paar ogen principe van toepassing. Daarnaast vinkt de scholingsaanbieder voorafgaand aan de accreditatieaanvraag zelfverklaringen aan dat de scholing niet in strijd is met reclamerichtlijnen en sponsorbeleid van een paramedische beroepsvereniging en dat de financiering van de cursus geen (schijn van) belangenverstrengeling kent. De accreditatieaanvraag is op basis van het scholingsmateriaal dat steekproefsgewijs is bekeken, juist beoordeeld.  

Nader onderzoek
ADAP heeft naar aanleiding van genoemde signalen vervolgens met hulp van externe expertise, een grondig onderzoek gedaan en extra vragen gesteld aan de scholingsaanbieder. Bij het nadere onderzoek heeft ADAP onder andere een nieuwe uitgebreide review gedaan, waarbij twee beoordelaars de vijf uur durende scholing hebben gevolgd. Daarnaast is ook naar de organisatie en financiering van de scholingsaanbieder gekeken, terwijl bij de eerder toegekende accreditatie-aanvraag zoals gebruikelijk de zelfverklaringen vanuit de scholingsaanbieder leidend waren. 

Uitkomst eigen onderzoek
Uit ons onderzoek concluderen wij dat er een schijn van belangenverstrengeling kán ontstaan. De scholing werd gratis aangeboden. De organisatie en financiering van de scholingsaanbieder gebeurt door een overkoepelende organisatie, die de belangen behartigt van de commerciële industrie. Dit voldoet niet aan de eerdergenoemde zelfverklaringen die de scholingsaanbieder bij de aanvraag had aangevinkt. Verder concluderen wij dat de inhoud van de scholing op een aantal punten niet voldoet aan de geldende richtlijnen. De scholing heeft subtiele kenmerken van framing, waardoor de inhoud mogelijk niet geheel passend is.

ADAP heeft op 28 juni de accreditatie voor de betreffende scholing ingetrokken. Als wij de verkregen gegevens uit het onderzoek op het moment van de accreditatie-aanvraag tot onze beschikking hadden gehad, dan waren we achteraf gezien niet overgegaan tot het toekennen van de accreditatie. Daarmee hadden we de scholingsaanbieder vooraf duidelijkheid kunnen bieden in plaats van nu achteraf de accreditatie in te moeten trekken.

Op basis van het scholingsmateriaal dat ADAP op dat moment bij de oorspronkelijke aanvraag heeft gezien, is de beoordeling juist. ADAP is er van overtuigd dat de resultaten van het nadere onderzoek alleen maar konden leiden tot één conclusie, namelijk het intrekken van de verleende accreditatie. 

Leren en verbeteren
We gaan achteraf intern evalueren om hier mogelijke lessen uit te trekken. Ook in de toekomst blijft ADAP de accreditatieaanvragen voor bij- en nascholing met uiterste zorgvuldigheid beoordelen.





Deel dit artikel