Kwaliteitsregister
Paramedici
Intranet

Nieuws

Digitaal Portfolio
Registers raadplegen
Vragen
Mijn KP
Je bent hier:
06-02-2024
Vijf tips voor het creëren van een onvergetelijke cursus

Leuke trainingen.png


Wil je een interessante training ontwikkelen? Bekijk dan deze vijf tips waarmee de training beter onthouden wordt, visueel aantrekkelijker en waarmee je inspeelt op de actualiteit.

1.      Hak de leerstof in kleine stukjes

Bij een onlinetraining heb je te maken met een steeds korter wordende aandachtsboog van deelnemers. Daarom is het belangrijk om te zorgen dat de inhoud kort en gemakkelijk op te nemen is. Gebruik korte zinnen en paragrafen en verdeel de inhoud in kleine onderdelen of thema's. Zo worden deelnemers niet overspoeld met informatie en kunnen zij stap voor stap de leerstof opnemen en verwerken.

2.     Houd de inhoud actueel

Voor de hand liggend, maar zo belangrijk: werk de training regelmatig bij om deze actueel te houden. Maatschappelijke trends, nieuwe ontwikkelingen in de zorg, innovaties en technieken volgen elkaar snel op. Update de inhoud, mogelijk de naam van je training en de communicatie hieromheen. Om te weten wat behoeften en verwachtingen van deelnemers zijn evalueer je de scholing​ met hen. Deze inzichten zijn daarna weer toe te passen op de volgende serie trainingen. Zo blijven je scholingen relevant.

3.     Maak het visueel boeiend

Tekst kort houden is één ding, maar bij alleen het gebruik van tekst kun je de aandacht van de deelnemer snel verliezen. Gebruik daarom afbeeldingen en video's om de training boeiend te houden. Hiermee breek je langere stukken tekst op en maak je het gemakkelijker om de aandacht erbij te houden. Video spreekt meerdere zintuigen aan, waardoor de deelnemer ook op andere wijze de stof in zich opneemt dan alleen te lezen. Kijk goed naar de balans tussen lengte van de video en de informatie die je wilt overbrengen. Daarnaast is passend beeldgebruik bij je doelgroep superbelangrijk: zorg ervoor dat het beeld niet te vaak terug te vinden is op andere plekken en dat deelnemer zich ermee kan identificeren.

4.     Zorg voor interactie

Naast visueel aantrekkelijk zijn interactieve elementen tegenwoordig niet meer weg te denken in trainingen. Dit maakt het verschil tussen een levendige training en een statische PowerPoint-presentatie. Het toepassen van quizzen, break out rooms en polls nodigt deelnemers uit hun nieuwe kennis meteen in te zetten. Op deze manier worden nieuwe concepten voor de cursisten herhaald, wat de kans vergroot dat ze de informatie uit de training onthouden.

5.     Voeg game-didactiek toe

Ook spellen en computergames worden steeds meer ingezet in de les. De auteur van het boek 'Gamedidactiek', Dr. Martijn Koops doet onderzoek naar serious gaming. Hij past 'gamification' en educatieve games veelvuldig in zijn lessen toe. Een speler kan tijdens een spel razendsnel en onbewust ervaring opdoen, waardoor je sneller nieuwe kennis en vaardigheden kunt aanleren. In dit ADAP-artikel over game-didactiek geven we uitleg over vier soorten spellen.

 

Bron: www.easygenerator.com/nl/blog/compliance/hoe-compliance-training-leuk-maken

Bron: www.gamedidactiek.nl
Deel dit artikel